Bani de la bolnavii români, din concediile medicale, așa se acoperă deficitul bugetar. Decizia PSD și PNL care îți ridică părul pe mână

de: Alexandru Puiu
20 02. 2024

Într-o mișcare controversată, coaliția PSD-PNL a decis să amâne până pe 12 martie votul în Camera Deputaților pentru eliminarea taxei pe concediile medicale, potrivit unui comunicat al USR.

Această decizie vine în contextul în care taxa, introdusă de Guvernul Ciolacu la 1 ianuarie ca măsură împotriva abuzului de concedii medicale, a fost criticată aspru de opinia publică și de partidele de opoziție.

Vezi și: Totul despre concediu medical în România: câte zile poți să primești, cine le acordă, cum se prelungește

PSD și PNL fac orice să aducă bani la buget

USR denunță această amânare ca fiind o dovadă a intenției PSD și PNL de a „tragă de timp”, în scopul de a colecta în continuare sume semnificative de la angajații bolnavi și mamele care au născut, aproximativ 500.000 de euro pe zi, conform declarațiilor deputatei USR Oana Țoiu. Această taxă de 10% pe concediile medicale, considerată „aberantă” de către critici, a fost deja votată de Senat, dar necesită și aprobarea Camerei Deputaților pentru a fi eliminată definitiv.

”Este dovada că PSD și PNL doar se prefac că vor să rezolve problema, dar trag de timp ca să mai încaseze 20 de milioane de lei în lunile februarie și martie din această taxă aberantă”, arată deputata USR Oana Țoiu.

PSD și PNL sunt acuzate că, prin menținerea acestei taxe, încearcă să acopere deficitul bugetar record la care contribuie, ignorând nevoile reale ale cetățenilor. Deputata USR a exprimat determinarea partidului de a nu lăsa această situație nerezolvată, subliniind refuzul coaliției de guvernare de a dezbate urgent eliminarea taxei, așa cum a fost solicitat.

Vezi și: Ce trebuie să știe românii care primesc concediu medical în timp ce se află în concediu de odihnă sau fără plată

De ce există taxa pe concedii medicale

Introducerea acestei taxe a fost justificată inițial de guvern ca un mijloc de a combate fraudele în sistemul de concedii medicale, dar a stârnit un val de nemulțumire în rândul populației, care vede în această măsură o povară suplimentară pentru cei aflați în situații de vulnerabilitate. Această decizie reprezintă un exemplu clar al modului în care politica fiscală poate afecta direct viața de zi cu zi a cetățenilor, punând presiune pe cei care deja se confruntă cu dificultăți

„Coaliția PSD-PNL a găsit soluția la deficitul lor record, cea mai proastă dintre toate: vor să încaseze în continuare 500.000 de euro pe zi din taxa pe boală de la angajații bolnavi și mamele care au născut. PNL, creatorul taxei, și PSD au refuzat acum în Biroul Permanent al Camerei Deputaților cererea noastră de dezbatere urgentă pentru eliminare. Au blocat până pe 12 martie dezbaterea. Nu vom lăsa lucrurile așa”, a avertizat deputata USR Oana Țoiu.